آمارهای منتشره از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت،نشان می دهد در 6 ماه نخست سال تولید انواع خودروی دوگانهسوز در خطوط تولید خودروسازان داخلی با افت 45 درصدی همراه بوده است و با وجود اینکه تولید خودروهای گازسوز راهکاری اقتصادی برای کاهش آلودگی هوا به حساب می آید اما دولت هیچ علاقه ای برای پیگیری موضوع دوگانه سوز ها از خود نشان نمی دهد.
آمار ۶ ماه نخست امسال نشان میدهد تیراژ دوگانهسوزها در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، 45 درصد کاهش یافته است. این موضوع در شرایطی اهیمت بیشتری پیدا کرده است که با بازگشت کارت سوخت و سهمیه بندی بزنین و حتی وجود احتمال گران شدن نرخ بنزین در کشور علاقه و میل به استفاده از خودرو های دوگانه سوز افزایش خواهد یافت. اما تولید امروز دوگانه سوز ها در خودروسازان کشور در چند ماه اخیر سیر نزولی داشته و حتی در برخی از خطوط تولید متوقف شده است و به نظر می رسد دولت نیز در زمینه تولید دوگانه سوز ها هیچ برنامه ای در نظر دارد.
اگرچه برخی از کارشناسان معتقدند که دوره خودروهای گازسوز به اتمام رسیده و شرکتهای بزرگ به سوی تولید خودروهای برقی و هیبرید حرکت میکنند اما از آنجایی که هنوز زیر ساخت تولید خودرو های هیبرید در ایران نیز فراهم نشده است تولید خودرو های گازسوز و یا دوگانه سوز هنوز به علت داشتن منابع غنی گاز شاید به صرفه تر باشد.
اگرچه در زمان وزارت علی اکبر محرابیان توجه ویژه ای به امر تولید دوگانه سوز ها شد و در آن زمان اجرای بزرگ ترین پروژه ملی و استراتژیک تولید مخازن گاز طبیعی فشرده CNG در دستور کار قرار گرفت و سیاست های تغییر و اصلاح مصرف سوخت در حوزه حمل و نقل و جایگزینی گاز به عنوان یک سوخت پاک مدنظر دولت واقع شده بود اما پس از چندی از آنجایی که زیر ساخت های لازم همانند جایگاه های سوخت CNG فراهم نبود زمینه این موضوع که نصف خودروهای تولید شده باید دوگانه سوز باشند فراهم نشد و تا به امروز نه تنها بهبودی در شرایط تولید دوگانه سوز ها فراهم نشده است که حتی با سیر نزولی در حال توقف است. و همانطور که اشاره شد وزارت صمت نیز علاقه ای به پیگیری وضعیت دوگانه سوز ها از خود نشان نمی دهد.
در همین رابطه اردشیر دادرس رییس هیات مدیره انجمن CNG کشور به خبرنگار خودروکار می گوید:« طبق مصوبه شورای اقتصاد 140 هزار خودرو دوگانه سوز باید تولید شود که طبق تبصره 12 قانون رفع موانع تولید باید ما به التفاوت بهینه سازی مصرف سوخت را در اختیار خودروسازان قرار دهند. سقف تولید دوگانه سوز ها 140 هزار دستگاه است و قرار شده است تا حداکثر تا سقف 17 هزار دستگاه برای حمل و نقل عمومی و خودروهای سنگین آماده شود. اگر دولت بیاید و همانند گذشته یارانه و تسهیلات اضافه برای خودروسازان قرار دهد،طبیعتا خودروسازان برای تولید دوگانه سوزها تشویق می شوند و تمایل بیشتری برای تولید آن نشان می دهند.»
او می افزاید:« نکته مهم دیگری که وجود دارد این است که ما باید به دنبال تولید خودرو های پایه گاز سوز باشیم و تکنولوژی و پلتفرم برای خودروهای پایه گاز سوز را در کشور به خود کفایی برسانیم، زیرا ایران اولین کشور تولید کننده گاز است و در آینده تامین سوخت خودروها با گاز خواهد بود.»
رییس هیات مدیره انجمن CNG کشور می افزاید:« تمایل دولت برای تولید خودروها به طور کلی کاسته شده است. در سبد خودروهای سبک باید 25 درصد از خودروها، دوگانه سوز تولید شود اما این 25 درصد توسط کارخانه های تولید کننده رعایت نمی شود و وزارت صنایع و معدن نیز نظارتی بر این سبد سوخت خودرو ها ندارد اگر از هر 4 خودرو یک خودرو گاز سوز تولید شود در مقیاس خودروهای گازسوز با خودروهای بنزینی دیگر مشکلی نخواهیم داشت.»
به گزارش خودروکار، پیش از این حسن کریمی سنجری کارشناس صنعت خودرو در گفت و گو با خبرنگار خودروکار نیز در مورد خودروهای دوگانه سوز عنوان کرده بود که ایران دارای ظرفیت بالایی برای تولید خودروهای گازی است اما این خودروها دارای استهلاک موتور بالا، تعمیرات اساسی زود هنگام و همچنین هزینه نگهداری و مراقبت بسیار زیادی هستند و این امر برای مصرف کننده بسیار اهمیت دارد اما با توجه به وضعیتی که ممکن است بنزین و نرخ آن به وجود بیاورد این احتمال وجود دارد که استقبال عمومی از خودروهای گاز سوز بیشتر شود و به نظر می رسد وزرات صمت باید در این مورد توجه و نظارت خود را بر خودروسازان نیز افزایش دهد. اگرچه که خودروسازان این روزها دراثر تحریم ها برای تولید خودروها به طور کلی نیز دچار مشکلات عدیده ای هستند اما باید امیدوار باشیم شرایط تولید برای خودروسازان نیز بهبود یابد.
[1397/09/10 10:00]
تولید سواریهای دوگانهسوز در کشور کاهش یافته است.
[1394/07/25 15:00]